2324_02- “Effectieve Integratie van normeringen in het BIM-proces voor Architectuur”.

Dit onderzoek concentreert zich op de essentiële vraag van hoe bouwnormen efficiënt kunnen worden geïntegreerd in het Building Information Modelling (BIM)-proces binnen de architectuur.

Het primaire doel is om een diepgaand begrip te verwerven van hoe normen naadloos kunnen worden ingebed om de kwaliteit, naleving en efficiëntie van architecturale projecten te verbeteren. Een representatief voorbeeld in deze context is de toegankelijkheidsnorm, die wordt onderzocht aan de hand van concrete cases in architectenbureaus.

In dit onderzoek wordt geanalyseerd hoe architectenbureaus historisch gezien met nalevingsproblemen zijn geconfronteerd, wat soms leidde tot juridische complicaties. Hieruit volgt een onderzoek naar BIM-software die speciale hulpmiddelen biedt voor de integratie van dergelijke normen. Dit omvat het direct opnemen van normparameters en eisen in BIM-modellen om naleving te waarborgen, zoals automatische toetsing van hellingbanen en deurafmetingen aan de toegankelijkheidseisen.

De uiteindelijke doelstelling is het bereiken van een naadloze integratie van bouwnormen in het ontwerpproces, waardoor de algehele kwaliteit, naleving en efficiëntie van architecturale projecten worden verhoogd.

meer info: emma.nuyts@arch-teco.com