2324_33- Hoe zou de kleine ring Gent (R40) eruit kunnen zien als er, zoals het stadsbestuur zich heeft voorgenomen, meer evenwicht komt tussen de verkeersfunctie en verblijfsfunctie, en de ring de allures krijgt van een stadsboulevard?

Het Gentse bestuursakkoord: “De stadsring krijgt op termijn de allure van een stadsboulevard, met meer evenwicht tussen de verblijfsfunctie en de verkeersfunctie.

We maken hiervoor een verkeersstudie en voeren een ontwerpend onderzoek, zodat er bij het begin van de volgende bestuursperiode concrete plannen op tafel liggen voor een significante verschuiving van het verkeer van de R40 naar de R4.”

Dit bouwt voort op Ruimte voor Gent, het ruimtelijk structuurplan van de Stad.

-De kleine stadsring (R40) ligt niet rond, maar middenin Gent: er is aan weerszijden veel bewoning. Er is veel autoverkeer – voor een stuk lokaal verkeer, voor een stuk ‘oneigenlijk’ verkeer dat beter via de R4 (grote ring) zou rijden. Het vele gemotoriseerd verkeer zorgt voor een onveilige barrièrewerking (moeilijk oversteekbaar voor wandelaars en fietsers, maakt de stadslucht ongezond, is een grote bron van geluidsoverlast enz.

-De beleidsnota van de mobiliteitsschepen vermeldde een gelijkaardig voornemen als het bestuursakkoord, maar toch beweegt het dossier niet. De schepen zegt bij (wegbeheerder) AWV aan te dringen op een sfeerbeeld, maar dat komt er maar niet.

-Het is een zeer actueel en relevant thema. GMF vindt het bijzonder belangrijk om de Gentenaars te laten dromen van een stadsboulevard. Voor ons betekent dat: niet langer 2×2 rijvakken, maar 2×1, zodat er ruimte komt voor wandelaars, fietsers, (vlot) openbaar vervoer, hoogstammig groen… We zouden het daarom zeer waardevol vinden mocht een student knappe en bruikbare beelden aanleveren die inspireren en doen dromen. We gaan in 2024 zeker verder hameren op het belang van de stadsboulevard, een visualisatie rond het begin van de zomer zouden we dus zeker gebruiken en zou zeker aandacht krijgen, zowel van de media als van de politiek. De student kan hier hopelijk extra motivatie uit putten.

-In eigen land is de aanpak van de Mechelse ring een voorbeeld, in het buitenland zijn er vele, zoals heel recent Bordeaux. De student heeft ook hier dus heel wat materiaal om zich in te verdiepen.

meer info: bouke@gentsmilieufront.be