2324_15- De toekomst van de woningmarkt: circulair?

Heel wat (woon)gebouwen van de jaren ’50 tot vandaag zijn aan vernieuwing toe. Niet alleen omwille van de comforteisen (en de hoge energieprijzen), ook omwille van een nood aan meer en betaalbare woningen.

Tegelijkertijd wonen we niet meer zoals 50 jaar geleden. We hebben (steeds meer) te maken met éénpersoonsgezinnen (en de bijhorende vereenzaming), samengestelde gezinnen, inwonende ouders of studenten, cohousing, thuiswerken, mindervalide inwonende,… Traditionele woningtypologieën voldoen vaak niet aan de eisen van de gebruikers, ook al worden ze nog steeds gebouwd. Bovendien veranderen de eisen met meer regelmaat, waardoor een aanpasbare woning of een gedifferentieerd aanbod verbouwingen in belangrijke mate kunnen vermijden.

Met de onderzoeksvraag willen we het bestaande gebouwde patrimonium inzetten als kader voor een onderzoek naar nieuwe en flexibele woningtypologieën.

Doelstelling:
We analyseren het bestaande patrimonium en onderscheiden verschillende groepen (i.f.v. de bouwperiode en/of i.f.v. de constructiewijze)

We onderzoeken de evolutie van het wonen, de tendensen en evalueren nieuwe woonscenario’s.

We onderzoeken de compatibiliteit van het bestaande patrimonium met de nieuwe woonscenario’s en we zoeken naar flexibele oplossingen om veranderende randvoorwaarden in de toekomst mogelijk te maken.

meer info: info@makerarchitecten.com