2324_13- Is de output van designLCA, de gratis plugin bij Archicad, gelijk aan deze van de TOTEM-tool? Zijn alle LCA-berekeningen overal hetzelfde? Thema: LCA in BIM.

Ontwerp- en uitvoeringsfase wordt elk te renoveren en nieuw te bouwen gebouw voor de Vlaamse overheid afgetoetst aan GRO, de Vlaamse duurzaamheidsmeter.

Eén van de te calculeren parameters betreft de Life Cycle Assessment, de meting van de milieu-impact van gebouwen en onderdelen ervan.

Standaard schrijft de Vlaamse overheid voor de TOTEM-tool te gebruiken, Tool to Optimize the Total Environmental impact of Materials. Echter blijkt de BIM-module van TOTEM bij evolutie van voorontwerp naar complexere uitvoeringsmodellen niet meer de correcte berekeningen te maken. I.p.v. alles handmatig te berekenen, kunnen we ons wenden tot designLCA, een gratis plugin in Archicad die onder andere de CO2-uitstoot, energie-efficiëntie en hoeveelheid afval van het ontwerp uitmeet, live in Archicad. Maar zijn de resultaten dan nog hetzelfde? M.a.w. zijn de ijking en data waarop TOTEM en designLCA zich baseren dezelfde?

A.d.h.v. BIM-modellen van echte cases testen we tot hoever we kunnen gaan in BIM-complexiteit en onderzoeken we de data waarop beide tools zich baseren en leggen verschillen bloot. Ook andere soorten LCA-berekeningen en basisdata worden kritisch onderzocht.

meer info: robby@u-d-a.com