2324_51- Onderzoek naar de ecologische FOOTPRINT van een project. Wat zijn de verschillende actoren om een ecologisch mindset en duurzaam denken in kaart te brengen. Dit getoetst op lopende projecten om zo een toepassing te handhaven voor de toekomstige projecten.

Adhv een casestudie – Het Gentse Design Museum, onderzoek verrichten naar de actoren om een goede ecologische footprint te bekomen.

Hoe energiezuinig is dit gebouw nu echt?
Hoeveel bomen worden er gekapt voor het bouwen van het museum?
Hoe ecologisch gebeurt de ontbossing?
Hoeveel transporten worden hiervoor georganiseerd?
Hoe ecologisch zijn deze transporten?
Hoe ecologisch denken/werken ze in de omliggende Europese landen en is dit toepasbaar bij ons? (ifv transport/ontbossing/…)

Wat is het verschil in volume moesten we de structuur in Beton uitvoeren. (kwestie van overdimensionering i.f.v. brandeisen en de algemene stabiliteit van de dragende elementen)
Principieel is alles in houtbouw ecologisch en milieuvriendelijk BEHALVE de lijm die gebruikt wordt voor het maken van de gelamelleerde liggers en Baubuche balken/kolommen.
Dit is een lijmsoort op basis van Formaldehyde waar nog steeds geen ecologische/milieuvriendelijke oplossing voor is. Het type die gebruikt wordt van de Lijm is LW716IAC van Pol Meier.

In Nederland worden er bijvoorbeeld subsidies gegeven van de overheid om een speciale vernis toe te passen die de dampen van deze lijm niet in de lucht laten gaan. Een clean air subsidie -> Onderzoek en eventuele toepassing in België.

Verder vergelijk wat het verschil is in hoeveelheid staal die toegepast wordt in Betonbouw en Houtstructuur -> Wat is de ecologische verbetering daar.

Als eind vraag zal er dan een vergelijk moeten opgemaakt worden met het effectieve verschil in milieuvriendelijkheid en ecologische footprint tussen het Designmuseum in Houtbouw en het Designmuseum in betonbouw.

Ik heb hiervoor LTS gecontacteerd en LTS wil de student die hiervoor kiest helpen in het opvolgen van productieprocessen – atelierbezoeken – vragen beantwoorden.

meer info: jan.dumon@artesdepret.be