2324_29- Hoe evolueren puntenwolktechnologieën en de integratie ervan met BIM, en welke invloed hebben deze opkomende trends op de toekomst van bestaande toestandsmodellering in de bouwsector?

Dit onderwerp richt zich op het verkennen van opkomende trends en technologieën binnen het gebied van puntenwolktechnologie en de integratie ervan met Building Information Modeling (BIM).

Hier zijn enkele mogelijke aspecten die je kunt onderzoeken: sensortechnologie/Cloudgebaseerde verwerking/Machine Learning en AI/Standaarden en interoperabiliteit/Virtual Reality en Augmented Reality/Industriële toepassingen.

Opkomende sensortechnologie: Onderzoek de nieuwste ontwikkelingen in sensortechnologieën die worden gebruikt voor het vastleggen van puntenwolkgegevens. Denk aan LiDAR, drones, fotogrammetrie en andere geavanceerde methoden.

Cloudgebaseerde verwerking: Analyseer hoe de verwerking en analyse van grote puntenwolken in de cloud de efficiëntie en toegankelijkheid van puntenwolkgegevens verbeteren.

Machine Learning en AI: Bestudeer hoe machine learning en kunstmatige intelligentie worden toegepast op puntenwolkgegevens om automatische classificatie, segmentatie en modellering mogelijk te maken.

Standaarden en interoperabiliteit: Onderzoek de ontwikkeling van internationale normen en protocollen voor puntenwolkgegevens en hoe deze zich verhouden tot BIM-standaarden zoals IFC.

Virtual Reality en Augmented Reality: Verken hoe puntenwolkgegevens worden gebruikt om indrukwekkende virtuele en augmented reality-ervaringen te creëren voor architecten, aannemers en eindgebruikers.

Industriële toepassingen: Onderzoek hoe puntenwolkgegevens worden gebruikt in verschillende industrieën, waaronder architectuur, bouw, civiele techniek, mijnbouw, en meer.

meer info: evelien.decloedt@meet-het.be