2324_09- De modernistische school ’de Linde’ nu Freinetschool ’Context’ van Axel Ghyssaert.

Het na-oorlogs Modernisme in Vlaanderen situeert zich tussen 1958 (wereldtentoonstelling) en 1973 (oliecrisis). Deze twee data zijn nauw verbonden met enkele architecturale kenmerken van deze periode:

Van 1945 tot 1958 kende België een grote economische bloei. Reden: ons land, relatief gespaard tijdens WOII, was de motor voor de ons omliggende landen die wel zwaar geleden hadden. Zo durfde ons land als eerste na de oorlog het aan om een wereldtentoonstelling te organiseren. Het thema was het geloof in een ongebreidelde vooruitgang! Een nieuwe wereld vol van innovaties! Een wereld van onbelemmerde vrijheid. De bouwkundige plannen in deze tijd getuigen van eenzelfde openheid, grondgebonden en -verslindend, open naar de natuur en niet getemperd door enig stedenbouwkundig voorschrift. In 1973 komt hier een eind aan, de gebouwen bleken energieslokoppen en hun open grondplannen moesten aangepast worden. Grond werd duur en de waarde van de gebouwen is nu vele keren lager dan de speculatieve waarde van hun terrein.

Deze school is zeker een voorbeeld hiervan!

Architect Axel Ghyssaert °1933 Kortrijk studeerde aan St.-Lucas Brussel Zijn carrière kreeg een sterk impuls nadat hij in 1963 de prestigieuze van de Venprijs gewonnen had met een bungalow aan de Léon Claeysstraat te Zedelgem.

De basisschool DE LINDE voor het toenmalige ministerie voor rijksonderwijs werd in 1974 ontworpen en geopend in 1980.

Het gebouw staat in een groene omgeving en is ontworpen voor het spelende kind:

Loopt al spelend binnen en buiten —> geen trappen wel hellingen. Grens klas <-> buiten is minimaal —> gang is een galerij + open lucht-klas. Kleur is sober —> kleurige kinderen staan centraal

Kenmerken voor Axel Ghyssaert zijn:

Grens tussen natuur en gebouw vervaagt, de natuur wordt binnengebracht. Vrij plan: grote overspanningen scheppen grote ruimten die ingedeeld kunnen worden door kasten —> grote flexibiliteit. Zenitaal licht —> in grote ruimten geven kleine koepels sterke accenten

Materiaalkeuze:

Buiten: Structureel: ter plaatse gegoten beton (beton brut -> BRUTALISME) alhoewel niet brutaal! met plankenstructuur op de muurgedeelten. Binnen: voornamelijk rubberen noppentegels (zacht tegen het vallen): zwart van kleur in de school, groen voor sportzaal, die zowel op de vloer, kast- en deuroppervlaktes als op de plafonds aangebracht waren. (Op veel plaatsen verdwenen, zeker op de buitenbevloering).

Wij beschikken over alle ruwbouwplannen, plannen voor afwerking zijn gearchiveerd in het Vai, de architect leeft nog (90 jaar) en is enthousiast en wenst zeker me te werken (unieke kans voor jullie). Ook de Freinetschool die er nu huist werkt mee.

Doel: maken van digitale 2- en 3D plannen a.d.h.v. zoeken in oude documenten, door gesprekken,…. Zoeken naar oplossingen tot verbetering van de energetische waarden. Oplossingen voor de huidige gewijzigde schoolopgave. Rekening houdend met/omgaan met modern met erfgoed!

Gelijkvloers
Verdiep
Gevels en snedes

meer info: info@architects4u.be