2324_07- Haalbaarheidsstudie naar een polyvalent gebruik van de oude pastorie van Kortemark

De 18de-eeuwse pastorie van Kortemark bevindt zich te midden van een ommuurde tuin van ongeveer 3000m².

Deze vormt zowel een oase van rust in het centrum als een levendige hub tijdens diverse activiteiten. Op de site zijn al verschillende verenigingen actief, elk met hun eigen behoeften.

De vraag is om deze behoeften in kaart te brengen en te onderzoeken hoe ze optimaal kunnen functioneren op deze pastoriesite en met elkaar kunnen worden geïntegreerd.

Zijn er bijvoorbeeld architecturale aanpassingen nodig? Kan de circulatie en toegankelijkheid worden verbeterd, vooral bij gebruik van de tuin voor concerten? Er wordt gestreefd naar een zo veelzijdig mogelijk gebruik van zowel binnen- als buitenruimte, zodat ook nieuwe verenigingen hun weg naar de pastorie kunnen vinden.

De gemeente Kortemark, eigenaar van de site, zet bewust in op ecologie. In de tuin is er al aandacht voor gemeenschappelijk tuinieren, composteren en de korte keten. Het is dan ook belangrijk dat de voorgestelde maatregelen passen binnen deze ecologische aanpak, en dat er aandacht is voor circulair bouwen, duurzaamheid en klimaatbestendigheid

De oude pastorie is niet beschermd, maar behoort wel tot het bouwkundig erfgoed van de gemeente Kortemark.

meer info: joke.meerkens@oudenburg.be