2324_05- Bij nieuwbouw of ingrijpende energetische renovatie is een EPB verslag verplicht. De aangestelde EPB-verslaggever voert in het merendeel van de gevallen handmatig de informatie in de 3G software in.

BIM-modellen bieden een opportuniteit om informatie uit het model te hergebruiken als input voor de EPB-berekening. Een (gedeeltelijke) automatisatie zorgt voor een tijdsbesparing en minder fouten.

Onderzoek naar de (materiaal) parameters en hoeveelheden (oppervlaktes, volumes, …) die vanuit het REVIT model kunnen ingeladen worden in de EPB software.

Bijkomend eventueel verkennen van (Dynamo)scripts, plug-ins, … die de data uit het model structureren naar een input voor de EPB berekening. Automatiseren van de overdracht tussen de verschillende software.

Op basis van praktijkvoorbeelden (cases) de ontwikkelde tool testen.
Suggesties/richtlijnen voor een betere samenwerking tussen de informatie uit de BIM modellen en de informatie nodig in de EPB software vormen een mogelijke uitbreiding van het onderwerp.

Als student heb je een affiniteit met BIM en programmeren. Interesse in de EPB problematiek/verslaggeving is een bijkomende vereiste.

meer info: wim.de.winter@geoit.be