2324_21- BUILD – DEBUILD – REBUILD

BLAF Architecten onderzoekt momenteel hoe ze een recent gebouwde passiefwoning kunnen demonteren en opnieuw kunnen opbouwen tot een nieuwe passiefwoning.

Voor elk gebruikt materiaal of component wordt hergebruik onderzocht of gezocht naar een waardevoller (economischer en ecologischer) alternatief.

BLAF maakt zich zorgen over de herbruikbaarheid en recycleerbaarheid van het hedendaags gebouwd patrimonium met de traditionele bouwmethodieken zoals de spouwmuur. Daarom is er een continue zoektocht naar duurzamere hybride bouwmethodieken in eigen projecten. Met veel zelfkritiek onderzoekt BLAF hoe een eigen recent gebouwd project gedemonteerd en heropgebouwd kan worden.

De recent gebouwde woning (BUILD), die niet expliciet ontworpen was om demonteerbaar te zijn, staat momenteel in Sint-Niklaas en zal nog in 2023 ontmanteld worden (DEBUILD). In 2024 wordt deze woning herbouwd in het openluchtmuseum Verbeke Foundation (REBUILD). Het onderzoek ondersteunt dit werk, met voorbereiding en evaluatie, met tekenwerk en werk in situ.

meer info: bart@blaf.be