2223_30- Bio-based veranderingsgericht energetisch renoveren binnen traditionele gemetselde eengezinswoningen: de ontwikkeling van een handleiding voor het opmaken van een veranderingsgericht uitvoeringsdossier.

Hoe kunnen we deze bestaande structuren op een bio-based veranderingsgerichte manier energetisch gaan renoveren met die gedachte dat deze handelingen omkeerbaar moeten zijn in de toekomst zonder downcycling. Waarbij we starten met een analyse van een bestaande typische rijwoning om zo het aanwezige koolstofbudget te bepalen en het re-use potentieel in beeld te brengen.

Handleiding bestaande uit:

  • Opmaak van een inventaris voor bestaande gebouwen: wat nemen we mee op in een inventaris, hoe beoordelen we een bestaand gebouw op veranderingsgerichtheid, met focus op rijwoningen. Wat is het hergebruikpotentieel en hoe beoordeelt men dit?
  • In kaart brengen van het aanwezige koolstofbudget.
  • Analyse maken van op de markt beschikbare bio-based materialen en hun werking binnen samenstellingen tot architecturale elementen (vloeren, wanden, daken,…)
  • Ontwikkelen van een veranderingsgericht systeem voor het aanbrengen van nieuwe ‘lagen’ (zie Shearing Layers-principe) op het bestaande karkas. Gaat het enkel om aanbrengen van nieuwe lagen of gaan we anders om met de afwerkingsmethodiek van dergelijke woningen? M.a.w. gaan we als architect anders nadenken over hoe dergelijke renovatie ontwerpen?
  • Daaruit vloeien veranderingsgerichte details + de calculatie van koolstofbudget (case project)
  • Het formuleren van een stappenplan hoe een project bio-based veranderingsgericht energetisch te renoveren

meer info: wesley@u-d-a.com