2223_11- Climate Responsive Design voor woningen: starten vanuit primitieve en ingenieuze typologieën en technieken om onze woonvormen te herdenken i.f.v. autarkie.

De stijgende energiekosten en de urgente zorg omtrent het klimaat staan bij de consument lijnrecht tegenover elkaar. Technologische oplossingen voor energiebesparingen in ons woonpark vergen grote financiële inspanningen. Het klimaat moet wijken als het-einde-van-de-maand de primaire bekommernis wordt.

Dat Francis Kéré dit jaar The Pritzker Architecture Prize won, is geen toeval: schaarste en klimaatgrillen dikken elkaar aan naar een negatieve spiraal over de hele wereld. D.m.v. architecturaal ontwerp kan men de gratis verkrijgbare energie van zon, lucht, vegetatie, water, wind en bodem gebruiken om te verwarmen, te koelen, te ventileren en te verluchten.

We denken aan serrehuizen, ecohuizen, tiny houses, enz. waarin oude technieken (natuurlijke lowtech) de woonvormen en de ruimtelijke kwaliteiten bepalen. Te destilleren principes en typologiëen worden getoetst in een concreet project: architectuurstudio U/Define werkt in opdracht van de Vlaamse Overheid aan een pilootproject voor de Green Deal: ontwerp en bouw van residenties voor het Frans Masereel Centrum in Kasterlee. De VO-fase is net opgestart.

meer info: robby@u-d-a.com